Homeopathie

Voor wie is homeopathie?

Homeopathie is voor iedereen die klachten heeft. Voor mensen met ‘vage’ klachten of mensen met acute klachten zoals bijvoorbeeld het verzwikken van je enkel. Homeopathie versterkt het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Het middel dat bij jou past zal je lichaam aanzetten om zelf de klacht op te lossen of sterk te verminderen. Het succes van de behandeling is sterk afhankelijk van de informatie die de patiënt tijdens de consulten geeft aan de homeopaat. Op basis van de symptomen en kenmerken van de patiënt wordt het passende middel gevonden. 

Homeopathie kan bij heel veel klachten worden ingezet. Bijvoorbeeld:

  • terugkerende ontstekingen
  • hormonale klachten
  • migraine
  • huidklachten
  • klachten rondom menstruatie
  • hoesten
  • rusteloosheid
  • darmklachten

Wat is homeopathie?

Homeopathie is een eeuwenoude geneeskunst waarbij het zelfgenezend vermogen van het lichaam geprikkeld en geactiveerd wordt. Dat gebeurt meestal door het toedienen van een homeopathisch geneesmiddel in de vorm van korreltjes die makkelijk zijn in te nemen. Deze korreltjes zijn specifiek afgestemd op jou als uniek persoon en passen bij jouw (lichaams) karakteristieken en persoonlijkheid. Dat is de reden dat het zo goed werkt voor jouw unieke situatie en jouw klacht(en)!

Homeopathie is een holistische geneeswijze. Er wordt niet gekeken naar een afzonderlijke klacht, maar naar alle klachten die je hebt. 

Homeopathie richt zich niet op het onderdrukken van symptomen en klachten, maar op het verbeteren van de kwaliteit van leven en op langdurige genezing.

De basisprincipes van de homeopathie

Het doel van de homeopathie is een snelle, zachtaardige en duurzame genezing. Hierbij staat het gehele lichaam van de patiënt centraal, niet alleen de klacht. Iedere patiënt heeft zijn/haar eigen middel die bij de klachten en de patiënt zelf past. Hierin zit de uitdaging voor de homeopaat om het juiste middel te vinden. Het middel (korreltjes of druppels) worden ingezet op basis van het ‘gelijkheidsprincipe’: gelijk geneest gelijk. Hieronder zijn de basisprincipes kort uitgelegd. 

Gelijkheidsbeginsel

Een stof die in een hoge dosering bepaalde verschijnselen veroorzaakt bij gezonde mensen, zal in een homeopathische dosering een genezende werking hebben bij een ziek persoon met dezelfde verschijnselen. Dit heet in het latijn Similia Similibus Curentur en is het belangrijkste principe in de homeopathie.

Mild

Homeopathische middelen zijn niet toxisch dus niet schadelijk voor lever en nieren. Ze veroorzaken daarom geen bijwerkingen, wel kunnen klachten tijdelijk even verergeren. De middelen zijn niet belastend voor het milieu.

Duurzaam

Homeopathie beoogt een duurzame genezing. Door het aanzetten van het zelfgenezend vermogen van het lichaam, wordt het ook in de toekomst weerbaarder tegen externe invloeden.

Holistisch

De mens staat centraal als één geheel. Het fysieke, emotionele en mentale van de mens zijn onmiskenbaar met elkaar verbonden. Het passende middel is het middel dat past bij al die facetten.

Interessante links

Onderzoek naar de werking van homeopathie: Just One Drop (justonedropfilm.com) 

HRI doet wetenschappelijk onderzoek naar homeopathie: Homeopathy Research Institute | HRI (hri-research.org)

Een filmpje over onderzoek rondom homeopathie: Scientists say…homeopathy is not just placebo – YouTube