Hormonale klachten
Hormonale klachten vrouwen
Bij Randstad Homeopaten zijn we gespecialiseerd in hormonale klachten bij vrouwen en meisjes. We helpen je graag bij:
- pijnklachten menstruatie
- klachten voor en tijdens de menstruatie zoals depressieve gevoelens, geïrriteerdheid of woede
- hormoon gerelateerde migraine, bijv. tijdens menstruatie of na zwangerschap
- huidproblemen zoals acné
- overgangsklachten, zoals slapeloosheid, opvliegers en stemmingswisselingen
- vaginale afscheiding
Dit zijn slechts voorbeelden. Heb je andere klachten die hier niet worden genoemd? Dan kunnen we je waarschijnlijk ook helpen. Stuur ons een berichtje of maak een afspraak.
Slapeloosheid
Marianne slaapt sinds ze in de overgang is heel slecht. Ze wordt meerdere keren per nacht wakker en ligt dan vaak uren te piekeren. Het lukt maar niet om door te slapen of direct weer in slaap te vallen. Als ze ’s ochtends uit bed moet is ze eigenlijk nog doodmoe. Nadat ze het homeopathische middel heeft ingenomen merkt ze eerst niks. Maar na zo’n 5 dagen kan ze beter inslapen nadat ze wakker is geworden. En soms slaapt ze zelfs helemaal door. Ze merkt dat ze in de ochtend veel energieker is.
Zomaar huilen
Bij Karin van 39 jaar draait alles elke maand weer om haar menstruatie. Vooral de periode ervoor voelt ze zich verdrietig en is ze snel geïrriteerd. Naar haar omgeving is ze dan kortaf. Soms voelt ze zich echt depressief en moet vaak zomaar huilen. Ze slaapt slecht en heeft weinig energie. Na inname van het homeopathische middel is ze niet meer zo verdrietig in de periode voor haar menstruatie. Ze zit beter in haar vel en heeft meer energie.
Menstruatiepijn
Wil je ook van je hormonale klachten af?
Hormonale klachten
Hormonale klachten zijn een veelvoorkomend probleem bij vrouwen, en ze kunnen een aanzienlijke impact hebben op hun dagelijks leven. Hieronder worden enkele veelvoorkomende hormonale klachten besproken, zoals premenstrueel syndroom (PMS), menstruatiepijn, migraine rond de menstruatie, en overgangsklachten. Ook wordt ingegaan op de prevalentie en impact van deze klachten in Nederland.
Premenstrueel Syndroom (PMS) en PreMenstrueel Dysphoric Disorder (PMDD)
PMS omvat een reeks fysieke en emotionele symptomen die optreden in de tweede helft van de menstruatiecyclus, vaak na de eisprong en voor de menstruatie. Symptomen kunnen onder andere bestaan uit stemmingswisselingen, vermoeidheid, prikkelbaarheid, opgeblazen gevoel, en gevoelige borsten. De gynaecoloog.nl (een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG)) vermeldt dat ongeveer 5% van de vrouwen tussen de 15 en 45 jaar heeft last van PMS.
PMDD is een heftige negatieve reactie op het natuurlijke stijgen en dalen van oestrogeen en progesteron. Met symptomen die voorkomen tijdens de premenstruele fase van de menstruatiecyclus. Symptomen zijn o.a. stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, depressieve stemming, angst, moeite met concentreren en veranderingen in eetlust. Naar schatting heeft 5-10% van de vrouwen en AFAB-personen in de vruchtbare leeftijd PMDD (Stichting PMDD Nederland).
Menstruatiepijn
Menstruatiepijn, ook wel dysmenorroe genoemd, is een andere veelvoorkomende klacht. Het kan variëren van milde tot ernstige krampen in de onderbuik, vaak gepaard gaande met lage rugpijn en hoofdpijn. Van de jonge vrouwen tussen de 12 en de 24 jaar heeft ongeveer 60 tot 80% er last van (NHG-richtlijn dysmenorroe).
Migraine rond de Menstruatie
Menstruatie-gerelateerde migraine komt vaak voor bij vrouwen en wordt veroorzaakt door hormonale schommelingen. 35% van de vrouwen heeft hier maandelijks mee te maken (Cycle.care/nl). De impact van deze migraineaanvallen kan aanzienlijk zijn, met dagen van verminderde productiviteit en aanzienlijke pijn en ongemak.
Overgangsklachten
De overgang, of menopauze, markeert het einde van de vruchtbare periode van een vrouw en gaat gepaard met een reeks hormonale veranderingen. Overgangsklachten kunnen bestaan uit opvliegers, nachtelijk zweten, slapeloosheid, stemmingswisselingen, en vaginale droogheid. Ongeveer 80% van de vrouwen ervaart overgangsklachten, waarvan 20-30% ernstige klachten heeft die hun levenskwaliteit sterk beïnvloeden (vrouwen in de overgang.nl).
Impact hormonale klachten in Nederland
In Nederland ervaren miljoenen vrouwen hormonale klachten. De impact van hormonale klachten is groot. Ze kunnen leiden tot verminderde werkproductiviteit, verhoogd ziekteverzuim, en een lagere levenskwaliteit. Daarnaast kunnen deze klachten invloed hebben op sociale relaties en mentale gezondheid.
Hormonale klachten en homeopathie
Uit recent onderzoek (2018) is gebleken dat homeopathie een positief effect kan hebben op klachten voor de menstruatie zoals PMS en PMDD. De testgroep voelde zich bovendien over het algemeen gezien gezonder dan de controlegroep.
Uit internationaal onderzoek uitgevoerd in acht verschillende landen blijkt dat homeopathie ondersteuning kan geven in het prettiger doorlopen van de overgang. Negentig procent van de vrouwen, die homeopathisch werden behandeld had minder of geen last meer van opvliegers tijdens de overgang. Klachten verminderden al in de eerste 15 dagen van de behandeling (Bordet, Colas, Marijnen, Masson, & Trichard, 2008).
Bij Randstad Homeopaten behalen we goede resultaten bij alle bovenstaande klachten.