Hormonale klachten

Hormonale klachten vrouwen

Bij Randstad Homeopaten zijn we gespecialiseerd in hormonale klachten bij vrouwen en meisjes.  We helpen je graag bij:

  • pijnklachten menstruatie
  • klachten voor en tijdens de menstruatie zoals depressieve gevoelens, geïrriteerdheid of woede
  • hormoon gerelateerde migraine, bijv. tijdens menstruatie of na zwangerschap
  • huidproblemen zoals acné
  • overgangsklachten, zoals slapeloosheid, opvliegers en stemmingswisselingen
  • vaginale afscheiding
  • zwangerschapsklachten

Dit zijn slechts voorbeelden. Heb je andere klachten die hier niet worden genoemd? Dan kunnen we je waarschijnlijk ook helpen. Stuur ons een berichtje of maak een afspraak.

Slapeloosheid

Marianne slaapt sinds ze in de overgang is heel slecht.  Ze wordt meerdere keren per nacht wakker en ligt dan vaak uren te piekeren. Het lukt maar niet om door te slapen of direct weer in slaap te vallen. Als ze ’s ochtends uit bed moet is ze eigenlijk nog doodmoe. Nadat ze het homeopathische middel heeft ingenomen merkt ze eerst niks. Maar na zo’n 5 dagen kan ze beter inslapen nadat ze wakker is geworden. En soms slaapt ze zelfs helemaal door. Ze merkt dat ze in de ochtend veel energieker is.

Menstruatiepijn

Catelijne van 16 jaar heeft elke maand heel veel last van haar menstruatie. Ze heeft dan 2 dagen zoveel pijn dat ze niet naar school kan.  En als de menstruatie eraan zit te komen, is ze zo ontzettend boos en verdrietig. Niks is dan goed. Nadat ze haar homeopathische middel heeft ingenomen verloopt haar menstruatie al snel zonder 
al die heftige verschijnselen.

Wil je ook van je hormonale klachten af?

Hormonale klachten

Hormonale klachten zijn een veelvoorkomend probleem bij vrouwen, en ze kunnen een aanzienlijke impact hebben op hun dagelijks leven. Hieronder worden enkele veelvoorkomende hormonale klachten besproken, zoals premenstrueel syndroom (PMS), menstruatiepijn, migraine rond de menstruatie, en overgangsklachten. Ook wordt ingegaan op de prevalentie en impact van deze klachten in Nederland.

Premenstrueel Syndroom (PMS)

PMS omvat een reeks fysieke en emotionele symptomen die optreden in de tweede helft van de menstruatiecyclus, vaak na de eisprong en voor de menstruatie. Symptomen kunnen onder andere bestaan uit stemmingswisselingen, vermoeidheid, prikkelbaarheid, opgeblazen gevoel, en gevoelige borsten. Het wordt geschat dat ongeveer 75% van de menstruerende vrouwen enige vorm van PMS ervaart, terwijl 20-30% van de vrouwen matige tot ernstige symptomen heeft die hun dagelijkse activiteiten beïnvloeden.

Uit recent onderzoek (2018) is gebleken dat homeopathie een positief effect kan hebben op klachten voor de menstruatie zoals PMS (premenstrueel syndroom) en PMDD (PreMenstrual Dysphoric Disorder). De testgroep voelde zich bovendien over het algemeen gezien gezonder dan de controlegroep.

Ook bij Randstad Homeopaten hebben we goede resultaten behaald met deze groep vrouwen. Vrouwen hebben na behandeling weinig tot geen last meer van bijvoorbeeld huilbuien, geïrriteerdheid en korte lontjes, stemmingswisselingen, pijnlijke borsten en hoofdpijn of een moe gevoel voor de menstruatie.

Menstruatiepijn

Menstruatiepijn, ook wel dysmenorroe genoemd, is een andere veelvoorkomende klacht. Het kan variëren van milde tot ernstige krampen in de onderbuik, vaak gepaard gaande met lage rugpijn en hoofdpijn. Onderzoek toont aan dat ongeveer 60-90% van de jonge vrouwen dysmenorroe ervaart, waarbij ongeveer 10-15% ernstige pijn heeft die leidt tot school- of werkverzuim.

Migraine rond de Menstruatie

Menstruatie-gerelateerde migraine komt vaak voor bij vrouwen en wordt veroorzaakt door hormonale schommelingen. Deze migraineaanvallen zijn vaak ernstiger en moeilijker te behandelen dan niet-menstruele migraineaanvallen. Ongeveer 7-14% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd lijdt aan menstruatie-gerelateerde migraine. De impact van deze migraineaanvallen kan aanzienlijk zijn, met dagen van verminderde productiviteit en aanzienlijke pijn en ongemak.

Overgangsklachten

De overgang, of menopauze, markeert het einde van de vruchtbare periode van een vrouw en gaat gepaard met een reeks hormonale veranderingen. Overgangsklachten kunnen bestaan uit opvliegers, nachtelijk zweten, slapeloosheid, stemmingswisselingen, en vaginale droogheid. Ongeveer 80% van de vrouwen ervaart overgangsklachten, waarvan 20-30% ernstige klachten heeft die hun levenskwaliteit sterk beïnvloeden.

Prevalentie en Impact in Nederland

In Nederland ervaren miljoenen vrouwen hormonale klachten. Bijvoorbeeld, met een vrouwelijke bevolking van ongeveer 8,5 miljoen, kunnen we aannemen dat meer dan 6 miljoen vrouwen te maken hebben met PMS. Ongeveer 4 tot 7 miljoen vrouwen ervaren menstruatiepijn, en meer dan 1 miljoen vrouwen hebben menstruatiegerelateerde migraine. Overgangsklachten treffen eveneens miljoenen vrouwen, waarbij een aanzienlijk deel ernstige symptomen ervaart.

De impact van hormonale klachten is groot. Ze kunnen leiden tot verminderde werkproductiviteit, verhoogd ziekteverzuim, en een lagere levenskwaliteit. Vrouwen met ernstige hormonale klachten hebben vaak medische hulp nodig, wat druk kan leggen op de gezondheidszorg. Daarnaast kunnen deze klachten invloed hebben op sociale relaties en mentale gezondheid.

Conclusie

Hormonale klachten zijn een belangrijk gezondheidsprobleem voor vrouwen in Nederland. Ze zijn wijdverspreid en kunnen een aanzienlijke invloed hebben op het dagelijks leven en de algehele welzijn van vrouwen. Het is essentieel dat er meer aandacht en begrip komt voor deze klachten, zodat vrouwen de ondersteuning en behandeling krijgen die ze nodig hebben.